fbpx
Skriveskole for efterladte efter selvmord
12. januar 2024

Hvert år mister 30.000 danskere en nærtstående til selvmord, mange tusinde flere rammes som venner, arbejds- eller skolekammerater med mere.
Det er ni år siden, vores yngste søn tog sit liv. Siden er alt forandret. For mig, min familie, så mange omkring os.
Vi reagerer forskelligt i sorgen både lige efter og mange år senere. Også derfor tror jeg på, at det er godt, at vi taler sammen og kan læse om andres erfaringer.

Derfor afholder jeg til efteråret en skriveskole for dem, der har mistet til selvmord.

NYT: Thomas Augustinussen kommer også og holder oplæg. Dato følger snart!

Skriveskolen er støttet af Region Nordjylland, Regionsrådets udvalg for Regional Udvikling og Innovation, og vil holde til på KUNSTEN, kunstmuseet i Aalborg.
Otte lørdage mellem 7. september og 7. december vil jeg undervise og derimellem coache de maksimalt 12 deltagere.

Der vil være oplæg, også fra vidende gæster, der deler ud af deres erfaringer med at skrive eller på anden måde være åbne om at miste til selvmord.
Vi vil arbejde fra kl.10-15 og får kaffe og sødt, sandwich og vand undervejs.
KUNSTEN har givet os fri adgang til udstillingerne de dage, vi er der, så jeg vil aktivt inddrage værker i undervisningen, ligesom vi kan gå rundt og inspireres – blandt andet af maleriet, som her er vist: Else Alfelts “Store, lyse verden” fra 1942.

Jeg tror, både kunsten i sig selv og det at skrive til andre kan være gode redskaber til at håndtere den langvarige sorg.
Jeg er også sikker på, at fællesskabet i skriveskolen vil gøre godt for os, der sidder der, men også på sigt for andre, der læser teksterne.

Skriveskolen er åben for alle, der har mistet til selvmord, om det er en nær elsket, en ven eller kollega og uanset, hvor længe det er siden.
Man skal selv medbringe en bærbar computer og have mod på at skrive og på at blive læst.
Det vil være en tryg gruppe, hvor vi er loyale overfor hinanden og taler sammen i fortrolighed.
Vi vil hver gang være i det samme lokale på KUNSTEN, Aalto-mødelokalet, der ligger inde i hjørnet af den underste etage.
Der vil være en egenbetaling på 200 kr. per lørdag per person.
Meld dig til ved at skrive lidt om, hvorfor du gerne vil være med samt dit navn og adresse og mail det til mig på charlotte.roerth@icloud.com

Se TV2Nords indslag om skriveskolen her

Program for Skriveskolen for efterladte efter selvmord

At samles om så smertefuldt et emne kan synes umuligt. Men det er det ikke. Tværtimod er det livgivende og styrkende at være sammen med andre, der kender til den smerte, man bærer på – om den er synlig eller ej.
Skriveskolens formål er at gøre livet bedre for dem, der kommer på skolen, men også for dem, der senere læser teksterne. Om, man vil offentliggøre sin tekst, er op til den enkelte og aftales undervejs.

Undertegnede, Charlotte Rørth, er underviser.
Jeg har været journalist siden 1987 og har haft en lang række gode jobs, blandt andet på NORDJYSKE 2003-2019. Her skrev jeg i sidste år især dybdegående interview.
Siden 2015 har jeg udgivet fem velsælgende bøger om tabuet tro, udgivet i seks lande.
Har afholdt 350 foredrag og ledet undervisningsforløb og retræter gennem en årrække.
Vi mistede vores yngste søn til selvmord i 2014.

Undervisning finder sted på: KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg, Kong Christians Allé 50, 9000 Aalborg, www.kunsten.dk

Deltagerne mødes 8 lørdage kl. 10-15 i efteråret 2024.
Kl. 10.00-11.30 Oplæg og samtale i plenum og grupper. Kaffe, te og vand.
Kl. 12.00-13.00 Sandwich og walk & talk på museet og i skulpturparken.
Kl. 13.00-15.00 Oplæg og forberedelse af hjemmeopgaver. Kaffe, te og vand.
Der vil være en egenbetaling på 200 kr. for hver undervisningsdag på KUNSTEN.

Udover 8 gange fem timers kursus får deltagerne:

  • Besøg af inspirerende oplægsholdere
  • Professionel undervisning
  • Udførlig skriftlig og mundtlig vejledning til hjemmeopgaver
  • Personlig coaching på KUNSTEN
  • Online-sparring undervejs
  • Gennemlæsning og personlig respons på en tekst
  • Lærerige tekster til hjemmelæsning
  • Mulighed for offentliggørelse

Det FORELØBIGE program er lagt – der kan komme overraskelser, men kun af den gode slags!

Lørdag 7. september:         Introduktion og velkomst til KUNSTEN.
Forventningsafstemning: Hvad kan jeg? Hvad vil I?
Oplæg og hjemmeopgave: Hvad er det, jeg vil undersøge i mig selv ved at skrive? Hvad skal de ord, jeg skriver, gøre ved den, der læser dem?

14. september: ”Sådan skrev jeg” – oplæg ved Mai Bakmand, forfatter til bl.a. ”Ude af denne verden – En mors beskrivelse af det første år efter hendes 16-årige søn tog sit eget liv efter fem år med angst”, bestyrelsesmedlem i foreningen Efterladte, journalist. Opsamling på hjemmeopgave. Sådan hjælper I jer selv (og hinanden) i gang med at skrive – og i at blive bedre til det. Struktur, kultur og faglighed. Og gentagelser …
Oplæg til hjemmeopgave: Sådan kan netop du hjælpe dig selv.

21. september: ”Hver historie er unik, men hvorfor så dele erfaringerne?” Foredrag af Liselotte Horneman Kragh, rådgiver i NEFOS, forfatter til ”I selvmordets kølvand”, rådgivende præst.
Oplæg: Sådan kan du skrive om det, der er svært. Hvad sker der, når man bruger skriveteknik på sine egne følelser? Konkret vejledning.
Hjemmeopgave: Kort tekst (2000 enheder) om, da du senest blev bevæget ved tanken om den, der tog sit eget liv.

5. oktober: Selvmord er smertefuldt at tale og skrive om – hvor ærlig skal jeg være? Kan læserne tåle alt? Kan jeg?
Samtaler om hjemmeopgave. Hvad gjorde det ved dig? Hvad kan det gøre ved andre?
Oplæg til beslutning om den tekst, du vil arbejde videre med. Professionel brainstorm, som du kan tage med hjem. Detaljeret vejledning udleveres.

26. oktober: Det betød det for mig at skrive. Opsamling på hjemmeopgave.
Faglig coaching: Sådan kan I gøre hinanden bedre nænsomt og varsomt og supereffektivt. Detaljeret vejledning og afprøvning i praksis.
Fælles samtale om barrierer mod at give og tage imod synspunkter om så følsomt et emne.

9.november: Sådan fungerer sproget. Du får tips og tricks til at hjælpe dig selv til at blive bedre til at skrive blandt andet skriveøvelser – næsten som at gå i skole igen. Du får øvelser i verber, forbudte tillægsord, manglende punktummer og retskrivning – og i bevægelse som motoren i sproget og i vores liv. Oplæg til hjemmeopgave: Sådan gennemskriver du din egen tekst.

16. november: Sådan får du dit eget sprog og kan yde egenomsorg med bogstaver. Sådan kan du give dig selv et trygt frirum ved at skrive, om det læses af andre eller ej.
Erfaringsudveksling: Sådan skriver jeg, og det betyder det for mig.

23. november: Finpudsning af din tekster. Hvad mangler du at lære?

Lørdag 7.december: Oplæsning (frivillig). Fælles respons med fokus på tekstens fremtid. Og jeres. Julefest og fejring.

Læs videre

Tag det bedste med hjem – få 11 gode råd

Tag det bedste med hjem – få 11 gode råd

Det er godt at være afsted, at rejse, at fordybe sig, at være på retræter og kurser. Men hvad så, når man kommer hjem? Bliver det så bare til gode minder og ingen livsændringer?

Jeg har lettere ved at få noget til at hænge ved, hvis jeg skriver og læser om det.

Derfor har jeg lavet en liste med de 11 ting, jeg gerne vil opdrage mig selv til at ændre i mit liv herhjemme denne sommer.

Meld dig til mit nyhedsbrev inde i teksten (klik på "Læs mere") og få inspiration til at lade dine egne rejser leve længere.

Læs mere

Klumme: Ravnen fra fremtiden

Klumme: Ravnen fra fremtiden

Hver morgen går vi en tur i skoven oppe bag vort hus.

Straks, vi er kommet op over bakken, rammes jeg af forundring over, at det vilde liv rækker helt herind i byen. Her går jeg under majestætiske bøgetræer som gæst i naturens vidunder. Fuglene byder mig velkommen. Et yndefuldt kor. Yndigt. Sødt. Smukt. Indtil det pludselig afbrydes af en lyd, der kradser i øregangene.

Jeg stiller mig stille og lytter til den sære lyd, mens jeg funderer over, hvordan forudseende købmænd i 1898 tilplantede en skov på dette stykke jord og gav den som en gave til byen, Aalborg.

Det er nu 126 år siden, de satte de små planter i jorden en efter en. Hvor langt frem tænkte de? Tænkte de på mig og mine børn og børnebørn? Så de mig stå her i 2024?

Læs mere

Augustdage: Skriveskole i København

Augustdage: Skriveskole i København

Når de har taget livet af sig. Skriveskole til efterladte kolleger, kammerater og pårørende.

“Det er forskelligt, hvordan vi reagerer og hvornår, men der er stor hjælp at hente i andres erfaringer med at leve som efterladt. Alene det at læse, at jeg ikke er alene med den slags sorg og smerte er en lettelse for mig."

Sådan siger journalist og forfatter Charlotte Rørth. Hendes yngste søn tog for ni år siden sit eget liv i en alder af 22. Hun fik selv hjælp af at skrive, så nu afholder hun skriveskole for andre, der har mistet til selvmord.

Til august holder hun en intensiv fire dages skriveskole for højst 12 deltagere i København fra torsdag til søndag 22.-25. august, hver dag 9.30-15.

Kurset er arrangeret i samarbejde med Natkirken, Vor Frue kirke.

Læs mere

Læs videre