fbpx
Fra en konge til den næste 
22. januar 2024

Da vi 14. januar fik ny konge i Danmark, fik vi ikke bare for første gang i 52 år en mand på tronen. Vi fik også for kun fjerde gang siden 1523 en regent, der ikke proklamerer at regere med Gud ved sin side.
Stort set lige siden, Frederik 1. kom med sit ”Nihil sine numine”, ”Intet uden Gud”, har monarken medinddraget Herren selv. Margrethe 2. sagde direkte som den første Frederik: ”Guds hjælp, folkets kærlighed, Danmarks styrke”.
Den nyeste Frederik, den tiende i rækken, har valgt at sige: ”Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark.”
Hvad betyder det?
Og betyder det noget, at han ikke siger noget om Gud?
Nogle kristne har harceleret vredt over det. Kristeligt Dagblad skrev, at det var ”urovækkende”.
At skrive sådan, synes jeg, er urovækkende.
Kongen skulle vælge et motto for sin gerning, der holder hans tid ud. Det afgørende er derfor indholdets relation til netop ham. Han skal kunne stå ved det.

Forbundet med pligten

Kong Frederik er ikke kendt for at være et menneske af store ord. Tværtimod. Vi anser ham derimod for at være ærlig. Om, han er det, kan ingen af vi undersåtter bevidne, men hans valg af ordsprog signalerer det. Vi kan genkende ham i det.
Han er folkelig, som det hedder, og har vist en forbundethed med og i det samfund, han regerer over.
Men han har også haft det svært med den store pligt, han er født til. Det står han ved, og han tager pligten på sig. Han understreger endog, at den gælder hele kongeriget – også klodens største ø, hvor han selv har arbejdet i Siriuspatruljen, og som vi ved, han holder af.
Hans valgsprog bliver derved til et signal om at stå ved sig selv, sin arv og pligt og gøre det til fællesskabets bedste.

Bruger egne ord

I Sverige er I ikke vant til royale valgsprog med Gud. I Norge har de altid det samme, ”Alt for Norge”. I Danmark har monarkerne åbenbart haft et større behov for at skilte med deres tro. Eller måske med deres Gudgivne magt? Er det sympatisk? Kristent?
75 procent er medlemmer af den danske folkekirke, og såvel regenten som tronfølgeren er tvungne medlemmer, men kristendommen vil ikke få det (endnu) bedre i Danmark, hvis kongen havde valgt G-ordet. Måske tværtimod?
Det er snarere den naturlighed, den ærlighed, der kan ligge i ikke at bruge kirkens, men ens egne ord, der kan lette kristendommens vej til samtaler og hjerter. Som kongen gør det med sine egne ord både ved kroningen og i den bog, han udgav 17. januar om sit kommende hverv: ”Nogen vil måske undre sig over, at jeg ikke nævner Gud eksplicit i mit kongeord, men for mig indgår Gud i forestillingen om at være ‘forbundne’.”

Blufærdig konge

Da jeg interviewede Dronning Margrethe (som hun stadig skal tituleres) om hendes tro i 2008, forklarede hun, hvordan hun ”hører til i den kristne kultur, i den danske folkekirke”, men at både hun og hendes far, Kong Frederik 9, som hun var meget knyttet til, var ”blufærdige” om deres tro.
”Min far var et menneske, der vidste, at man ikke kan klare det hele alene. Og han vidste godt, hvor hjælpen skulle komme fra. Det er der ingen tvivl om.”
Så da Kong Frederik 10 fra balkonen, hvor han blev udråbt som konge, talte om, at han ville regere med ”hjælp fra det, der er større end os selv”, tror kun de mest konkret og snævert tænkende på, at han alene henviste til det slogan, danske fodboldspillere har fra DBU, Dansk Boldspil Union.
Vi andre tror, han tænkte på sin morfar.
Og på Gud.

Klumme bragt i Sändaren, januar 2024.
Foto: Dennis Stenild, Kongehuset ©

Læs videre

Skriveskole for efterladte efter selvmord

Skriveskole for efterladte efter selvmord

Hvert år mister 30.000 danskere en nærtstående til selvmord, mange tusinde flere rammes som venner, arbejds- eller skolekammerater med mere.
Det er ni år siden, vores yngste søn tog sit liv. Siden er alt forandret. For mig, min familie, så mange omkring os.
Vi reagerer forskelligt i sorgen både lige efter og mange år senere.

Også derfor tror jeg på, at det er godt at vi taler sammen og kan læse om andres erfaringer.
Derfor afholder jeg til efteråret en skriveskole for dem, der har mistet til selvmord.

Skriveskolen er støttet af Region Nordjylland, Regionsrådets udvalg for Regional Udvikling og Innovation, og vil holde til på KUNSTEN, kunstmuseet i Aalborg. 
NYT: Thomas Augustinussen kommer også og holder oplæg. Dato følger snart!

Læs mere

Prøv det: Mød lattermildhed, stor natur og livgivende ro på mine retræter

Prøv det: Mød lattermildhed, stor natur og livgivende ro på mine retræter

Tag med på en af mine retræter, hvor der er stille stunder undervejs.

Hvad end, du tager med til Sverige, Spanien eller Norge vil der være stor natur, fred og ro, gode samtaler og med garanti vidunderlige menensker.

Det er ikke påkrævet, at du ser dig selv som troende eller kalder dig kristen eller ønsker at blive det.

Mine retræter er undersøgende og nysgerrige, ikke prædikende og docerende. Sammen og mest hver for sig går vi effektivt ind i den skjulte viden i os alle og i vores samfund gennem den kristendom, der har domineret landet og lagt grundlaget for vores adfærd, organisering af arbejdspladser, familier og hele velfærdssamfundet.

Den viden er fuld af ressourcer. At kende til den giver klarere analyser af ikke bare dig selv, men også andre, og den gør det muligt for dig at sætte ord på det fællesskab, du gerne vil skabe som leder, kollega, ven eller familiemedlem.

Skjult viden arbejder, hvad end vi vil det eller ej. Hvis, du vil have den til at arbejde med dig, må du kende den. 

Find retræterne lige her: www.charlotteroerth.dk/kalender/

Læs mere

FN-chef var mystiker: Ny serie podcasts

FN-chef var mystiker: Ny serie podcasts

Der er meget at glæde sig over, og jeg ønsker alle en glædelig jul.

Min gave til jer er en ny serie podcasts, hvor I kommer tæt på nogle af de mennesker, der betyder meget for mange: Mystikerne.

Mange kender dem, flere gør ikke, og der er mange misforståelser og måske også forvirring over, at de betegnes, som de gør. For de er egentlig slet ikke mystiske, men så alligevel. De bærer på et mysterium. Uanset deres tro er den så indgroet i dem, at de udlever den hvert sekund, om det gør ondt eller giver glæde, de er i relation til gud.

Mystikerne har været kendt i årtusinder, og er i disse år blevet stadigt mere aktuelle, måske fordi de ofte er så konkret tænkende: Hvad kan troen i det liv, vi lever lige nu?

Samtidig ser de med et eviggyldigt blik på, at vi lever her på jorden i så kort tid.

Og de formår at kommunikere om det.

I vil komme til at møde nogle af de kendte som den spanske munk og digter Johannes af Korset, den tyske medicin- og musikkyndige Hildegard af Bingen og den kontroversielle Simone Weil.

Den første, I skal møde, er svensk: Dag Hammarskjöld.

Lyt til min samtale med Peter Franklin Højlund lige her på min hjemmeside eller hvor, du ellers finder podcasts.

Læs mere

Læs videre