fbpx
Ny podcast: Berørth
13. august 2021

Pressemeddelelse

Ny podcast med Charlotte Rørth

Berørth er en podcastserie om liv og tro med gæster, der er stærkt vidende om den kristendom, der dominerer vores liv her landet, hvad end vi er troende eller ej. Hvordan kan vi i fællesskab leve med kristendommen anno 2021? Og hvad betyder den for vores dagligliv med sorger og glæder, brud og overraskelser, kønsroller, sundhedstilstand og klimaangst?

”Samtaler om tro fylder mere og mere i offentligheden i denne tid. Berørth er en uddybning af de mange samtaler, hvor jeg er sikker på, at lytterne ikke alene vil blive berørt, men også klogere, fordi jeg vil tale med dem, der for alvor ved noget om det at tro og om kristendommen,” siger Charlotte Rørth, journalist og vært i den nye podcastserie, Berørth.

Hun kalder serien ”en slags tros-samtaler generation 2.0.” og ser et behov for den, fordi så mange de senere år er begyndt at tale mere åbent om deres egne oplevelser, om deres egen spiritualitet, tvivl og tanker om tro. Men mange savner mere viden om, hvordan de i fællesskab kan leve med den tro, de kan mærke betyder noget, erfarer hun.

”Langt de fleste af os er medlemmer af folkekirken, men generelt ved vi alt for lidt om den religion, der er så afgørende for vores kultur. Det samme gælder selve det at tro. Hvad betyder det egentlig? Det vil jeg undersøge. Vi skal vide noget om det samfund, vi lever i, så jeg vil invitere dem ind, der ved meget mere om det end mig, så både lytterne og jeg bliver klogere,” lover Charlotte Rørth.

Første sæson af Berørth består af 12 samtaler med vidende danskere hver suppleret med et interview med en udenlandsk gæst.
Blandt gæsterne er: DNA-forsker Eske Willerslev, der taler om troen, der sætter grænser for hans videnskab, forfatter og præst Lene Højholt aktualiserer opstandelsen, teolog og ph.d. Sasja Mathiasen samtaler om nåde, biskop i København Peter Skov-Jacobsen efterlyser feminisme, professor Niels Christian Hvidt dokumenterer, at tro er sundt, og forfatter og sognepræst i Jelling, Kristian Bøcker plæderer for, at det er godt, at synden findes.

Fra udlandet høres blandt andre den kendte amerikanske mystiker, Cynthia Bourgeault, der ser en skarp udvikling i den kristne, spirituelle verden væk fra selvcentreringen, den norske thrillerforfatter Tom Egeland, der er ateist, men elsker Jesus, og den svenske præst Tomas Sjödin, der taler med Charlotte Rørth om deres fælles erfaring med at miste sønner.

”Viden kan være en svær størrelse, når vi taler om tro. Men deltagerne i Berørth er valgt, fordi de alle har undersøgt troen grundigt, og beskæftiger sig med nogle fælles erfaringer med livet og troen, som andre kan få glæde af,” forklarer Charlotte Rørth og fortsætter:

”En række af samtalerne optages på Løgumkloster Refugium sammen med kursisterne dér, fordi jeg netop vil tale med gæsterne om i fællesskab at finde en mening. For hvad kommer din og min tro egentlig andre ved? Overraskende meget, har jeg fundet ud af.”

Første afsnit af Berørth med Eske Willerslev offentliggøres mandag d. 16. august. Serien findes på alle gængse podcasttjenester. Blandt andet Apple Podcast.

Charlotte Rørth arbejder som journalist professionelt med at kommunikere viden om kristendom og tro og har udgivet en række bøger, blandt andet bestselleren ”Jeg mødte Jesus – Bekendelser fra en modvillig troende” på Informations Forlag i 2015 og senest ”Med rank ryg – om tro og moderskab” hos Bibelselskabet.
Berørth udgives af Charlotte Rørth og er støttet af Borg-Fonden.

Læs videre

Nyhedsbrev om gamle skjorter

Nyhedsbrev om gamle skjorter

Hvis, du vil begynde dine morgener godt, kan du tænde for Sveriges Radio. De taler smukt og syngende og ind imellem taler nogle af mine yndlingsmennesker. Som i morges, hvor Tomas Sjödin, præst i Göteborg og forfatter til flere bøger, medvirkede.
Han og Lotta har tre sønner. To af dem er døde, men som jeg talte med ham om i min podcast, Berørth, så lever de med dem i dagligdagen, som vi gør med vores søn. Svenske, som de er, har de kludetæpper i deres hus. Det har vi også i køkkenet. En gave fra min søster, som vi ser og står på hver eneste dag.
Denne morgen i radioen fortalte Tomas om det tæppe, han også før har skrevet om, som ligger under deres lille fika-bord i køkkenet. Et tæppe, han og Lotta fik vævet af tøj, deres to sønner havde brugt. Nu var det blevet slidt. Men kan man smide det ud?  Nej.
De fik det repareret, og da de åbnede pakken med det nyvaskede og omvævede tæppe, måtte de stå side om side og se, at det nu var finere end nogensinde.
Jeg genkendte gerningen. Vi går i Frederiks tøj alle sammen. Jeg i hans sweatshirt, hans far i poloerne, hans brødre især i sportstøjet. Og jeg er ved at gøre klar til en sommerkjole i patchwork af hans og brødrenes ternede skjorter. Ja, de gamle skjorter skal komme til ære og værdighed igen.
Når jeg gør det, altså syr om og bruger arvet tøj, så gør jeg, som kvinder har gjort i århundreder. Ikke alene får vi det bedste ud af det, vi arbejder også på samme tid med vores sorg. Vi bærer de døde med os, bærer minder og sorg på samme tid.
Læs mere i den seneste udgave af mit nyhedsbrev, hvor der også er en komplet oversigt over foråret og forsommerens kurser og retræter.

Læs mere

Fra en konge til den næste 

Fra en konge til den næste 

Da vi 14. januar fik ny konge i Danmark, fik vi ikke bare for første gang i 52 år en mand på tronen. Vi fik også for kun fjerde gang siden 1523 en regent, der ikke proklamerer at regere med Gud ved sin side.
Stort set lige siden, Frederik 1. kom med sit ”Nihil sine numine”, ”Intet uden Gud”, har monarken medinddraget Herren selv. Margrethe 2. sagde direkte som den første Frederik: ”Guds hjælp, folkets kærlighed, Danmarks styrke”.
Den nyeste Frederik, den tiende i rækken, har valgt at sige: ”Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark.”
Hvad betyder det?
Og betyder det noget, at han ikke siger noget om Gud?
Nogle kristne har harceleret vredt over det. Kristeligt Dagblad skrev, at det var ”urovækkende”.
At skrive sådan, synes jeg, er urovækkende.
Kongen skulle vælge et motto for sin gerning, der holder hans tid ud. Det afgørende er derfor indholdets relation til netop ham. Han skal kunne stå ved det.

Læs mere

Skriveskole for efterladte efter selvmord

Skriveskole for efterladte efter selvmord

Hvert år mister 30.000 danskere en nærtstående til selvmord, mange tusinde flere rammes som venner, arbejds- eller skolekammerater med mere.
Det er ni år siden, vores yngste søn tog sit liv. Siden er alt forandret. For mig, min familie, så mange omkring os.
Vi reagerer forskelligt i sorgen både lige efter og mange år senere.

Også derfor tror jeg på, at det er godt at vi taler sammen og kan læse om andres erfaringer.
Derfor afholder jeg til efteråret en skriveskole for dem, der har mistet til selvmord.

Skriveskolen er støttet af Region Nordjylland, Regionsrådets udvalg for Regional Udvikling og Innovation, og vil holde til på KUNSTEN, kunstmuseet i Aalborg. 
NYT: Thomas Augustinussen kommer også og holder oplæg. Dato følger snart!

Læs mere

Læs videre