fbpx
Guide: Hvad siger man lige, når en eller anden har mærket Gud?
4. april 2024

“Efter, jeg havde holdt foredrag i Vor Frue Kirke i Svendborg forleden aften, trak en af præsterne, Gitte Meyer Jørgensen, mig til side og fortalte, at mange mennesker er kommet til hende efter at have haft møder med engle, set et syn med Jesus, hørt Guds stemme, sanset et guddommeligt nærvær, følt sig omkranset af lyst og meget andet.
Nu ville hun gerne tale med mig om, hvad hun skulle sige til dem?”

Sådan indleder jeg min klumme i den svenske avis, Sändaren, som jeg skriver i hver måned. Du kan læse klummen på svensk her.

Og jeg fortsætter:

“Siden, min første bog, ”Jeg mødte Jesus”, udkom i Danmark i 2015, i Norge samme år og i Sverige og andre lande årene efter, har jeg holdt omkring 300 foredrag om mine og andres spirituelle oplevelser. Hver eneste gang har der været en præst, der har sagt som Gitte, hvad end jeg har været i sognekirker, frikirker, på biblioteker og uanset hvilket land, jeg har besøgt.
Mit eget chok over helt uventet at have fået mange religiøse oplevelser ledte til intensiv, international research, som jeg nu på 17. år driver på med. Noget af det mest forunderlige, jeg har fundet ud af, er, at 50-75 procent af os ifølge britiske BBC og amerikanske Pew Institute har haft en oplevelse, vi selv kalder åndelig eller lignende.

Mennesker har altid haft religiøse oplevelser, og altid er de gået til præster med dem. Det gjorde jeg selv. Hun rådgav mig eminent, men siden har jeg gang på gang erfaret, at mange præster ikke føler sig klædt på til den del af opgaven.
”Det er heller ikke noget, vi taler med hinanden om,” betroede den erfarne præst i Svendborg mig.
Det undrer mig stadig, for Bibelen er fuld af oplevelser. Og den er fuld af vejledning i, hvordan man skal rådgive til at leve med dem og lade dem få den forrygende forandringskraft, de har. Min korte vejledning bygget på lige dele praksis og bibellæsning falder i syv trin:

  1. Anerkend oplevelsen, som også blandt andre Paulus gør. Hverken præster eller andre kan dømme om det, et menneske har erfaret som virkelighed.
  2. Tal med nænsomhed og varsomhed. Mange har svært at finde de rette ord. Det gør dem forlegne og også ofte sky. Giv dem tid og omsorg. Lyt.
  3. Respektér, hvor stor en forskel selv de umiddelbart mindste oplevelser kan gøre i folks liv. At mærke Guds tilstedeværelse kan vælte ens eget verdenssyn og skabe store konflikter i familier.
  4. Sig ”velsignede du” om og om igen. Det gjorde præsten for at lære mig, at det er gave, jeg har fået, en velsignelse og ikke noget, jeg har gjort mig fortjent til. Hvilken glæde!
  5. Genfortæl, hvad Jesus gør, da han står på bjerget og lyses op af Gud, og disciplene også pludselig ser Moses og Elias stå ved siden af ham. Peter vil bygge hytter, så de kan blive i den frydefulde oplevelse deroppe på toppen. Jesus svarer ham ved at gå ned ad bjerget og fortsætte sit arbejde med at helbrede. Med andre ord; man skal ikke blive hængende i oplevelsen, men leve videre med bevidstheden om, at det kan ske. Styrk forundringen.
  6. Giv ikke dig selv bemyndigelse til at bestemme, hvordan andre skal leve med deres oplevelser. Jeg tror, det er godt for de fleste at leve med dem i et fællesskab, hvor de anerkendes, men det gælder ikke alle.
  7. Brug ikke oplevelser som argument for at blive medlem af netop din kirke. Så vidt, jeg ved, har alle religioner oplevelser i deres kerne. Dem har kristendommen ikke patent på. Selv ville jeg ønske, kristne kirker i Norden ville gøre sig mere synlige for dem, der har oplevelser, så de umiddelbart kan føle sig velkomne i en kirke fra deres kulturkreds.”

Joakim Skovgaard: Kristus i de dødes rige, 1891-94, kan ses på Statens Museum for Kunst

Læs videre

Tag det bedste med hjem – få 11 gode råd

Tag det bedste med hjem – få 11 gode råd

Det er godt at være afsted, at rejse, at fordybe sig, at være på retræter og kurser. Men hvad så, når man kommer hjem? Bliver det så bare til gode minder og ingen livsændringer?

Jeg har lettere ved at få noget til at hænge ved, hvis jeg skriver og læser om det.

Derfor har jeg lavet en liste med de 11 ting, jeg gerne vil opdrage mig selv til at ændre i mit liv herhjemme denne sommer.

Meld dig til mit nyhedsbrev inde i teksten (klik på "Læs mere") og få inspiration til at lade dine egne rejser leve længere.

Læs mere

Klumme: Ravnen fra fremtiden

Klumme: Ravnen fra fremtiden

Hver morgen går vi en tur i skoven oppe bag vort hus.

Straks, vi er kommet op over bakken, rammes jeg af forundring over, at det vilde liv rækker helt herind i byen. Her går jeg under majestætiske bøgetræer som gæst i naturens vidunder. Fuglene byder mig velkommen. Et yndefuldt kor. Yndigt. Sødt. Smukt. Indtil det pludselig afbrydes af en lyd, der kradser i øregangene.

Jeg stiller mig stille og lytter til den sære lyd, mens jeg funderer over, hvordan forudseende købmænd i 1898 tilplantede en skov på dette stykke jord og gav den som en gave til byen, Aalborg.

Det er nu 126 år siden, de satte de små planter i jorden en efter en. Hvor langt frem tænkte de? Tænkte de på mig og mine børn og børnebørn? Så de mig stå her i 2024?

Læs mere

Augustdage: Skriveskole i København

Augustdage: Skriveskole i København

Når de har taget livet af sig. Skriveskole til efterladte kolleger, kammerater og pårørende.

“Det er forskelligt, hvordan vi reagerer og hvornår, men der er stor hjælp at hente i andres erfaringer med at leve som efterladt. Alene det at læse, at jeg ikke er alene med den slags sorg og smerte er en lettelse for mig."

Sådan siger journalist og forfatter Charlotte Rørth. Hendes yngste søn tog for ni år siden sit eget liv i en alder af 22. Hun fik selv hjælp af at skrive, så nu afholder hun skriveskole for andre, der har mistet til selvmord.

Til august holder hun en intensiv fire dages skriveskole for højst 12 deltagere i København fra torsdag til søndag 22.-25. august, hver dag 9.30-15.

Kurset er arrangeret i samarbejde med Natkirken, Vor Frue kirke.

Læs mere

Læs videre