fbpx

Jesuskalender 

jeg mødte jesus

Hvad er en julekalender?

Den, jeg har skrevet, er en bog med 26 små tekster til voksne, der kan læses fra dagen før første søndag i advent frem til og med 25. december. 

 

Hvad skal den bruges til?

Den er som en slags eksistentielt årstjek. Hver lille kapitel bærer på et spørgsmål om det liv, man har levet i det år, der er gået, og det år, man er på vej ind i. 

 

Skal den læses alene?

Jeg har tænkt, den vil være god at tale med andre om, men nogle år kam man måske læse den alene, andre år sammen med andre. 

 

Handler den kun om Jesus?

Nej, den hedder Jesuskalenderen, fordi det er hans fødselsdag, men den dag kan også ses som vores egen fødselsdag. Vi blev jo også født engang.

 

Er der bageopskrifter i?

Ja, mine to yndlingsopskrifter er med.

 

Julekalenderen kan købes i alle boghandlere for 130 kr. og direkte hos forlaget Eksistensen på https://www.eksistensen.dk/jesuskalender.html

Den er 120 sider lang, smukt indbundet, køn og julet og velegnet til at ligge fremme år efter år. 

 

Kan du ikke vente?

Så læs indledningen her:

“Splinten sidder fast i fingeren. Det sker altid. Når det sidste trin på loftstrappen skal tages, og hånden må gribe om det uhøvlede gulv oppe under taget, borer et lille stykke træ sig ind i fingeren. Som for at give en pause til at ånde duften ind. Duften magen til duften på mormors legeloft med de lange hylder under skråvæggene med brandbilen, billedlotteriet, dukkelegekøkkenet med gryder og potter i emalje, bittesmå. 

Julen trækker tiden sammen. Et år er der imellem hver jul. En måneds venten. Kalenderne sørger for, at minderne ubønhørligt får plads hos alle. Alle reagerer på julen, om de holder af den eller ej. Den kommer, uanset alt. Hvad dufter der af på mit loft? År? Minder? Evighed?7 6 

Lyset fra loftslampen over mig gør det muligt at hive splinten ud med tænderne og koncentreret træde op på det ru gulv og se ned langs tegltagets underside i det lange rum. Alt i hjørnet bag trappen står urørt. En dag åbnes poserne med hans tøj. En dag. I dag åbnes julens kasser. Hver eneste lille ting har en stor fortælling med sig om traditioner og rødder og ritualer og religion. Adventskransen af halm, der skal bindes med gran. De fem engle i karton til karnappens ruder. Den lille træhest, der holder julekort. Dem, der ikke er skrevet her i huset, siden min dreng tog fra denne verden ved juletid. Men, hvor er stjernen? Den, der skal hænge i det store vindue. Den er der ikke. Den mangler. Der er så meget, der mangler. For meget, der er blevet til minder. 

Sorgen og overbalancen får mig nær til at snuble ned ad trappestigen. Min svigermors broderede pakkekalender, som sønnesønnen skal have, er nær ved at ryge ud af kurven. Mon sønnen, der nu er far, kan huske den? Hvad husker vi egentlig fra julen? Om julen? Hvad er julen? En fødselsdag, ja, men for hvem? Jesus, Kristus, Messias, barnet. Han lå i krybben, men lever stadig, siges det. Han er verdens mest kendte mand og har betydning for alle, hvad enten de tror eller ej, og der ventes på hans fejring i det mindste i de 24 dage, en julekalender varer. Hver dag har sit sæt af spørgsmål, der ægger til samtale. Måske med mig selv. Ikke som lektielæsning eller faktaopremsning eller facit, ikke citater fra de kloge, blot undren over julen i min hverdag, der er som så mange andres. Måske kan den gives som gave til alle dem, der gerne vil dele forundringens gave, nu det snart er jul. Måske blot være en påmindelse til mig selv. Et dagligt ønske om en god advent.”

Alle mine bøger

jeg mødte jesus
vi mødte jesus
gud du er lige her
vi mødte jesus
jeg mødte jesus