fbpx
FN-chef var mystiker: Ny serie podcasts
26. december 2023

Der er meget at glæde sig over, og jeg ønsker alle en glædelig jul.

Min gave til jer er en ny serie podcasts, hvor I kommer tæt på nogle af de mennesker, der betyder meget for mange: Mystikerne.

Mange kender dem, flere gør ikke, og der er mange misforståelser og måske også forvirring over, at de betegnes, som de gør. For de er egentlig slet ikke mystiske, men så alligevel. De bærer på et mysterium. Uanset deres tro er den så indgroet i dem, at de udlever den hvert sekund, om det gør ondt eller giver glæde, de er i relation til gud.

Mystikerne har været kendt i årtusinder, og er i disse år blevet stadigt mere aktuelle, måske fordi de ofte er så konkret tænkende: Hvad kan troen i det liv, vi lever lige nu?

Samtidig ser de med et eviggyldigt blik på, at vi lever her på jorden i så kort tid.

Og de formår at kommunikere om det.

I vil komme til at møde nogle af de kendte som den spanske munk og digter Johannes af Korset, den tyske medicin- og musikkyndige Hildegard af Bingen og den kontroversielle Simone Weil.

Den første, I skal møde, er svensk: Dag Hammarskjöld.

Han er her portrætteret af Kim Frans Broström (i beskåret udgave) på forsiden af “Den længste rejse”, udgivet af Institut Sankt Joseph, som han har skrevet sammen med præst Jesper Fich og min samtalepartner, forstander Peter Franklin Højlund.

Lyt til samtalen lige her på min hjemmeside eller hvor, du ellers finder podcasts.

PS
25.12. er der svensk premiere på en film om ham og dansk premiere på radioprogrammet Audiens på DRs P1, og så har forlaget Boesdal netop udgivet hans hemmelige tekster i ny oversættelse.

Læs videre

Katekismus for kulturkristne: Vil du være med?

Katekismus for kulturkristne: Vil du være med?

Jeg har sat gang i et vildt projekt.

Et, jeg hverken kan eller vil klare alene.

Jeg vil skrive en bog med ord, der kan skabe samtaler om, hvad den kristne tro er i vores liv nu og fremover.

En lille, kompakt bog, der er let at læse og kan holde til at blive slidt.

Man skal have lyst til at give den til andre og sig selv, så man kan få snakket sammen om, hvad det egentlig vil sige at være kristen. Hvad kan det betyde det for mig? For andre? For verden? 

Man kan kalde den en slags katekismus for kulturkristne.

I omtrent 500 år har Den Lille Katekismus, skrevet af Martin Luther, den bærende teolog bag vores protestantiske folkekirke, formet dagliglivet i Danmark.

Hvad end, vi selv eller vores bedsteforældre er blevet undervist efter den eller ej.

Mange lærte at læse med den lille bog, den største bestseller gennem tiderne herhjemme næst efter Bibelen.

Den lille bog skulle “husfaderen” undervise sin familie efter, så den var skrevet på dansk. Det var et voldsomt brud fra danskernes foregående 500 år med den katolske kirke, hvor det primært var præsterne, der lærte fra sig og det på latin.

Hvordan skal en katekismus i dag se ud?
Hvem skal den være rettet til?
Hvad skal der stå i den?
Det vil jeg gerne have, at du er med til at bestemme. 

Læs mere

Hvilken krop gør os til mennesker? Cat Bohannons forklaring blev bestseller

Hvilken krop gør os til mennesker? Cat Bohannons forklaring blev bestseller

FORSKNING & FREMTID // INTERVIEW - At kunne lave mælk gør os til pattedyr. At bære og føde sårbare babyer gør os afhængige af andre end os selv. Det er kvindens krop, der gør os til mennesker og skaber samfund, fastslår forskeren Cat Bohannon i sin internationale bestseller om 200 millioner års kropslig (r)evolution.   

Når forskeren Cat Bohannon, 45 år, fredag 24. maj rejser fra Seattle til København for at holde foredrag, er flyturen for hende ”like the blink of an eye”, efter at hun i over 10 år har siddet fordybet i ikke blot sin egen historie, men 200 millioner års kvindekropshistorie.

”Det er de mange år, der gør mig optimistisk,” siger hun en morgen tværs over kloden, efter at hun har afleveret datteren på fem og sønnen på tre i børnehave. Hun ser en bedre fremtid for begge sine børns køn ”og alle andre køn”, understreger hun, der som 18-årig brød med sin irsk-katolske baggrund, engagerede sig varmblodigt i ”the queer community” og nu er ateist.

”Jeg ser de store linjer. Det lange træk. Der er en forandring i gang, trods nutidens backlash fra højrefløjen og mænd, der føler magten smuldre. Den samlede biologiske, kulturelle og samfundsmæssige udvikling hen over millioner af år viser, at mennesker bliver mere og mere lig hinanden. Kønsforskellene vil mindskes,” fastslår hun.

Læs mere

Tag det bedste med hjem – få 11 gode råd

Tag det bedste med hjem – få 11 gode råd

Det er godt at være afsted, at rejse, at fordybe sig, at være på retræter og kurser. Men hvad så, når man kommer hjem? Bliver det så bare til gode minder og ingen livsændringer?

Jeg har lettere ved at få noget til at hænge ved, hvis jeg skriver og læser om det.

Derfor har jeg lavet en liste med de 11 ting, jeg gerne vil opdrage mig selv til at ændre i mit liv herhjemme denne sommer.

Meld dig til mit nyhedsbrev inde i teksten (klik på "Læs mere") og få inspiration til at lade dine egne rejser leve længere.

Læs mere

Læs videre