fbpx
Sverige: Ny klummeskribent og dobbelt bogsuccés
28. marts 2023

Sverige er et vidunderligt land – se selv foto fra Hok syd for Jönköping, hvor vi har holdt ferie med og uden drengene siden 1993 og igen til sommer afløser Daniel og Anna en uge som værter på Hoks Naturcamping.
Jeg er ofte i nabolandene for at holde foredrag, være til konferencer, blive interviewet, lade mig inspirere, gå i boghandler – og blive anmeldt.

Stærk anmeldelse

Som nu forleden i tidsskriftet Pilgrim hvor journalist Elin Klemetz har anmeldt ”Allt jag inte vill tiga om”, som “Med rank ryg” hedder på svensk.
Hun skriver så enkelt, at det ikke behøver at blive oversat:
“Många kvinnor, kristna elle inte, skulle behöva läsa den här boken. Och minst lika många män.”
12. april skal jeg interviewes om bogen af Britta Hermansson i kirken i Torslanda, en forstad til Göteborg, og til efteråret skal jeg igen til Alingsås – denne gang for at tale om selvsamme bog.

Jesus i tusindtal på sjette år

Og så køber svenskerne stadig i stor stil ”Jag mötte Jesus”, der udkom i 2017.
Alene i 2022 købte de over 1000 styk. Det er vildt.
Det er mest digitale udgaver, så jeg spinder ikke guld, (alt i alt fik jeg for de 1173 solgte bøger 3465,08 SEK), men for mig er det afgørende, at samtalerne tages – også de svære.
Det kan jeg fremover gøre endnu mere for.

Skal skrive klummer

Fra denne påske skal jeg nemlig skrive klummer i den svenske ugeavis, Sändaren.
Den læses hver uge af 32.000 svenskere, som interesserer sig særligt for den kristne tro i samfundet i dag, hvad end de selv er troende eller ej.
Min første klumme kommer i avisen 5. april 2023.
Læs den her på siden, når den udgives.

 

Læs videre

Augustdage: Skriveskole i København

Augustdage: Skriveskole i København

Når de har taget livet af sig. Skriveskole til efterladte kolleger, kammerater og pårørende.

“Det er forskelligt, hvordan vi reagerer og hvornår, men der er stor hjælp at hente i andres erfaringer med at leve som efterladt. Alene det at læse, at jeg ikke er alene med den slags sorg og smerte er en lettelse for mig."

Sådan siger journalist og forfatter Charlotte Rørth. Hendes yngste søn tog for ni år siden sit eget liv i en alder af 22. Hun fik selv hjælp af at skrive, så nu afholder hun skriveskole for andre, der har mistet til selvmord.

Til august holder hun en intensiv fire dages skriveskole for højst 12 deltagere i København fra torsdag til søndag 22.-25. august, hver dag 9.30-15.

Kurset er arrangeret i samarbejde med Natkirken, Vor Frue kirke.

Læs mere

Guide: Hvad siger man lige, når en eller anden har mærket Gud?

Guide: Hvad siger man lige, når en eller anden har mærket Gud?

Efter, jeg havde holdt foredrag i Vor Frue Kirke i Svendborg forleden aften, trak en af præsterne, Gitte Meyer Jørgensen, mig til side og fortalte, at mange mennesker er kommet til hende efter at have haft møder med engle, set et syn med Jesus, hørt Guds stemme, sanset et guddommeligt nærvær, følt sig omkranset af lyst og meget andet.
Nu ville hun gerne tale med mig om, hvad hun skulle sige til dem?
Mennesker har altid haft religiøse oplevelser, og altid er de gået til præster med dem. Det gjorde jeg selv. Hun rådgav mig eminent, men siden har jeg gang på gang erfaret, at mange præster ikke føler sig klædt på til den del af opgaven.
Det undrer mig stadig, for Bibelen er fuld af oplevelser. Og den er fuld af vejledning i, hvordan man skal rådgive til at leve med dem og lade dem få den forrygende forandringskraft, de har. Min korte vejledning bygget på lige dele praksis og bibellæsning falder i syv trin.

Læs mere

Forstår vi, hvad han viser os: Ikke kun kønsroller, men også kønsroller

Forstår vi, hvad han viser os: Ikke kun kønsroller, men også kønsroller

"I kender fortællingerne. Gang på gang forsvarer Jesus en enkelt kvinde, ofte en synderinde, overfor en gruppe af mænd. Hvorfor?"
Sådan spurgte jeg i søndags, da jeg prædikede i Oslo, og sådan er der blevet spurgt overalt lige siden, evangelierne udkom. Også før.

"Fortællingerne må have været sket, som de er skrevet, for det har været helt og aldeles uforståeligt og revolutionerende, at en mand dengang forsvarede en syndig kvinde," sagde jeg fra prædikestolen i Misjonskirken.

Jeg var invitereret til en samtale med præst Erik Andreassen og til at prædike ud fra fortællingen om den dag, en kvinde gik hen til Jesus, mens han skulle til at spise sammen med andre mænd. Hun giver sig til at vaske hans fødder i sine tårer og tørre dem med sit hår, og han lader hende gøre det. Det må have taget en rum tid, og imens sidder mændene bare der og ser på.

"Hvorfor beskæftiger Jesus sig med de synderinder? Havde han ikke bedre ting at tage sig til," spurgte jeg og tillod mig at svare selv.

"Jeg ved godt, at jeg er kvinde, og at mine ord om andre kvinder let kan affejes som sød søstersolidaritet, men jeg taler faktisk ikke om kvinderne. Jeg taler om Jesus. Det handler om meget mere end kønsroller. Det handler om kristendom. Det handler om det altafgørende skridt, Jesus tager, da han sendes til verden for at gå rundt her. Det handler kristendommens kerne. Først med Jesus bliver kvinderne talt med som mennesker. Det er den store forandring, kristendommen kommer med. Det er den store forskel."

Læs hele prædiken her - eller stream den via link i teksten. 

Læs mere

Læs videre