fbpx

Seminar: Langtidsbærere af håb – om kunst som håb ved sygdom

Om håbets nødvendighed og kunstens potentiale i helbredelsesprocesser og i formidling af sygdomsoplevelser. 

Hvad kan kronisk og ofte usynligt syge som dem, der lider af ME, den udbredte sygdom i nerve-, immun- og hormonsystem, lære os, nu vi går ind i en årrække med langtidsvirkninger af Covid-19, Long-Covid?

ET TILBUD TIL:

Ansatte i sundhedssektoren, socialvæsenet, politikere, kunstnere, ME-syge og pårørende.

Billedkunstner Marit Benthe Norheim www.norheim.dk, og hendes datter, komponist Tonje Terese Norheim www.mirrorship.com inviterer til præsentation af kunstneriske projekter og seminar.

STED:

Skulpturværkstederne på Stenshede, Houenvej 52, Mygdal, 9800 Hjørring
22. april 2022 kl. 10 – 16

 

Støttes af KulturKANtens projektgruppe for Sund med Kultur – puljen til mindre projekter (Nordjylland). Projektet er en del af Marit Benthe Norheim’s overordnede kunstneriske projekt ”Hyldest til sårbarheden” skabt sammen med Tonje Terese Norheim, der lider af Myalgisk Encephalomyelitis (ME)

 

Seminaret er gratis, men der vil være en frivillig betaling på dagen til forplejning.

 

Kan kunst være del af en helingsproces? Kan det at tale sammen øge et håb, der kan give liv? Måske. Det vil vi sammen finde ud af. Gennem arbejde med kunst og samtaler mellem de ramte, de pårørende, læger samt social- og sundhedsansatte ønsker vi at undersøge, hvordan vi gennem kunstens stemme og formidling af en mere ordløs indsigt kan give hinanden håb og viden.

 

De to kunstnere har brugt deres eget arbejde med kunst som henholdsvis komponist og billedkunstner til overlevelse og som udholdenhedsskabende elementer. Derfor vil de give de fremmødte mulighed for at opleve kunstneriske projekter, hvor den skabende proces er brugt i bearbejdelse af fortvivlelse, sorg og magtesløshed med håbet som den drivende kraft.

Nordjylland er i front med forskning og projekter om kunstens indvirkning på sygdomsramtes liv. Et felt i rivende udvikling og med stort potentiale – også i en tid efter Covid-19.

”Long-Covid” har sat skub i ressourcer til forskning i ME, fordi symptomerne ligner hinanden. Forskere i både Norge, Sverige Tyskland, Holland, Storbritannien og USA har opnået vigtige resultater, der fører til mere oplysning og udvikling i forståelsen af og behandling af sygdommen.

 

På dette seminar vil vi bringe viden og andre værktøjer frem til ansatte, kunstnere og pårørende, så de kan give ikke alene ME-ramte, men også andre patienter et bedre liv.

Håbet er at få øget samarbejde og bygge bro mellem de forskellige faggrupper repræsenteret på dagen, så viden og kunnen kan komme mest mulig i brug.

 

For ME-syge vil det være muligt at trække sig tilbage i stille rum.

PROGRAM:

 

10.00          KAFFE OG VELKOMST

                             med introduktion ved Marit Benthe Norheim rundt “Hyldest til Sårbarheden”

 

10.30-12.00 PANELDEBAT

                             “Fokus på alvorligheden af udfordringerne som ME-syge og deres   pårørende møder i dag”.

 

Introduktion Journalist Charlotte Rørth, moderator

10.40                Kim Varming, immunolog, fhv. overlæge: Status er, at der ikke findes behandling, hvad er der så at gøre i Danmark i dag? Oplæg og replik fra panel.

10.55                 Louise Schelde Fredriksen, advokat: ME er ikke i Danmark en biologisk diagnose, hvilke muligheder er der for at hjælpe de ramte? Oplæg og replik fra panel.

11.10                   Jens Tofting, pårørende, fhv. medlem af ME-Foreningens bestyrelse: Det politiske pres skal komme fra jer som patienter, hvordan løses den opgave fremover? Oplæg og replik fra panel.

11.25                  Afrundende debat med deltagelse af publikum: Hvordan kan det øgede fokus på Long Covid komme andre, også ME-patienter til gavn?

 

12.00           FROKOST

 

12.45           OMVISNING

i billedkunstner Marit Benthe Norheims værksted med fokus på samarbejdsprojekter med hendes ME-ramte datter, komponisten Tonje Terese. Se skulpturer, tegninger, hør musik og oplev kunstens sprog formidle fra ME-ramte og pårørende.

 

13.30-15.30 PANELDEBAT

”Håbets nødvendighed og kunstens potentiale i helbredelsesprocesser og i formidling af sygdomsoplevelser”

 

Introduktion Journalist Charlotte Rørth, moderator

13.40                 Per Thorgaard, overlæge, Aalborg Universitetshospital: Hvorfor skal vi genindføre begrebet helse? Oplæg og replik fra panel.

14.00                Else Marie Bukdahl, dr. phil. fhv. rektor, Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler: Hvad er det, kunsten kan, som intet andet kan? Oplæg og replik fra panel.

14.20                 Antje Gimmler, professor, leder af Center for Anvendt Filosofi, Aalborg Universitet: Er håb altid det bedste, kunsten kan give? Oplæg og replik fra panel.

14.40                Claus Svenstrup, projektleder, KulturKANten, Region Nordjylland: Hvordan kan kunstnere komme i gang med projekter?

15.00                Afrundende debat med deltagelse af publikum: Hvad gør vi, så Nordjylland kan give verden unik viden om, hvad kunst og kultur kan gøre af forskel for mennesker, der er ramt af sygdom?

 

15.30           Et glas vin til afslutning og mulighed for samtaler med hinanden.

 

TILMELDING:  senest 13. april til Marit Benthe Norheim, mbnorheim@gmail.com

 

Seminaret er gratis, men der vil være en frivillig betaling på dagen til forplejning.