LABORATORIUM

FOR

MØRKE

Teaterinstruktør Katrine Wiedemann og scenograf Maja Ravn – fotograf Peter Christian Christensen

NY INSTALLATION AF INSTRUKTØR KATRINE WIEDEMANN OG SCENOGRAF MAJA RAVN

29. NOVEMBER 2022 – 19. FEBRUAR 2023

Hvorfra har mørket fået sit dårlige rygte? Er det muligt, vi går glip af nogle sanselige oplevelser ved at vige tilbage fra mørket? Drømme lever trods alt af mørke, og i naturen er det mørkt halvdelen af tiden. Hvordan kan det være, at mørke er frygtfremkaldende for nogen og lindrende for andre? Har mørket ikke et potentiale, vi overser? Med udstillingen ”Laboratorium for Mørke” har Sophienholm inviteret teaterfolkene Katrine Wiedemann og scenograf Maja Ravn til at lave en kunstnerisk undersøgelse af mørket og et oplevelsesrum i det vidunderlige mulm, der indhyller Sophienholm om vinteren, langt fra lysforurening og larm.

”Laboratorium for Mørke” er hverken en udstilling eller et teater, men et sted midt imellem hvor genrerne udforsker hinandens muligheder: hvad sker der hvis publikum må gå rundt i scenografien? Hvad sker der med beskueren, hvis de ikke kan se ret meget? Kan instruktør og scenograf leve uden skuespillere? Kan man lave en udstilling uden værker?

Chef på Sophienholm Barbara Læssøe Stephensen siger: ”Vi har jo vist de meget populære NYT LYS-udstillinger de sidste par år i Sophienholm park, men samtidig har vi som erklæret mission at lave udstillinger, der tager del i de samtaler, der er i tiden. Og i år har samtalerne i høj grad handlet om energikrise, klima-fråds, krig og dyrtid. Så i år har vi valgt at undersøge bagsiden og gå helt og aldeles ind i mørket – med stor nysgerrighed.

Og hvem bedre end teaterfolket til at lede vejen? For dem er det i mørket, at mulighederne begynder. Derfor har vi indbudt to af dansk teaters allerdygtigste billedmagere til at eksperimentere med mørkets potentiale – både ude og indenfor på Sophienholm. Som Katrine Wiedemann siger: ”vi plejer at bekrige mørket om vinteren med LYS, det gør vi ikke denne vinter på Sophienholm!”

Udstillingen er støttet af Vilhelm Hansen Fonden, Aase og Johanne Louis-Hansens Fond, Konsul Georg Jorck & hustru Emma Jorcks Fond og File Under Pop