Katekismus for kulturkristne: Vil du være med?
26. august 2024

Jeg har sat gang i et vildt projekt.
Et, jeg hverken kan eller vil klare alene.
Jeg vil skrive en bog med ord, der kan skabe samtaler om, hvad den kristne tro er i vores liv nu og fremover.
En lille, kompakt bog, der er let at læse og kan holde til at blive slidt.
Man skal have lyst til at give den til andre og sig selv, så man kan få snakket sammen om, hvad det egentlig vil sige at være kristen. Hvad kan det betyde det for mig? For andre? For verden? 

Man kan kalde den en slags katekismus for kulturkristne.

I omtrent 500 år har Den Lille Katekismus, skrevet af Martin Luther, den bærende teolog bag vores protestantiske folkekirke, formet dagliglivet i Danmark.

Hvad end, vi selv eller vores bedsteforældre er blevet undervist efter den eller ej.

Mange lærte at læse med den lille bog, den største bestseller gennem tiderne herhjemme næst efter Bibelen.

Den lille bog skulle “husfaderen” undervise sin familie efter, så den var skrevet på dansk. Det var et voldsomt brud fra danskernes foregående 500 år med den katolske kirke, hvor det primært var præsterne, der lærte fra sig og det på latin.

Hvordan skal en katekismus i dag se ud?
Hvem skal den være rettet til?
Hvad skal der stå i den?
Det vil jeg gerne have, at du er med til at bestemme. 

Jeg vil gerne skrive denne bog sammen med mange, så det bliver en bog, der vokser op nedefra.

Den skal skrives i et sprog, der engagerer og ægger til det ansvar for verden, de andre og os selv, som vel er kernen i kristendommen?
Er det ikke derfor, vi er skabt?

Se, nu er jeg allerede i gang med at tale med mig selv om, hvad der skal stå i den bog.

Jeg vil gerne have dig med i samtalen.

Det vil jeg gøre på flere måder og flere steder.

Jeg vil gøre det her i nyhedsbrevet, hvor jeg vil sende spørgsmål og overvejelser ud til dig og de andre, der læser med, så I kan kommentere.

Og jeg vil arrangere studiekredse, foredrag og workshops, så vi kan mødes og tale og skrive videre. Bogen skal udkomme, så den kan bruges sammen med den nye oversættelse af Bibelen, som Bibelselskabet begynder at udgive dele af snart. Læs mere hos Bibelselskabet her. 

Første gang er allerede nu i efterårsferien, for jeg vil så gerne i gang!
Det bliver fire arbejdsdage med nogle af landets allerbedste teologer, som har sagt ja til at hjælpe projektet igang. Jeg er så overvældet og glad. 

De er alle eminente til at dele deres viden og sætte gang i vores andres tanker.

  • Anders-Christian Jacobsen er professor i dogmatik ved Aarhus Universitet og har for nylig skrevet grundbogen “Frygt ikke!” sammen med Margrethe Kamille Birkler. Ham har jeg i mange år læst og lyttet til som en af dem, der holder sig koncentreret om kernen i kristendommen og har overblik.
  • Else Marie Wiberg Pedersen, ph.d. og lektor, også Aarhus Universitet, ved mere end nogen anden om det, der er den helt store forskel på tiden for 500 år siden og så nu: Kvinderne. Dem har hun forsket i og var sidste år redaktør på forskningsantologien “Guds ord i kvindemund”.
  • Kirsten Jørgensen er provst på Frederiksberg og en dem, der præcist formål at skrive om tro i et moderne liv, så det både er aktuelt og til at begribe og engagere sig i. Læs blandt andet nogle af hendes essays på POV.international
  • Sten Kaalø, frimenighedspræst og digter

Læs programmet for dagene på Løgumkloster Refugium her.

Læs videre

Kronik i Kristeligt Dagblad: Kirken skal tale med om oplevelser

Kronik i Kristeligt Dagblad: Kirken skal tale med om oplevelser

Uden at have hverken kirkelig baggrund eller den mindste smule åndelig længsel skulle jeg for år tilbage pludselig lære at leve med blandt andet to syn med Jesus, der stod ret op og ned foran mig og talte til mig, som jeg beretter i "Jeg mødte Jesus".Op mod hver anden af os har oplevelser, dokumenterede jeg selv i opfølgeren ”Vi mødte Jesus – Og hvad kommer det andre ved”, men det er er stadig ikke et felt, der er forsket ret meget i, hvordan vi som samfund eller kirke skal leve med.

Læs mere

Jeg mødte Jesus
10 år senere: De fleste var bange for, at jeg blev stenet

10 år senere: De fleste var bange for, at jeg blev stenet

De eneste to, der syntes, det var en god idé at udgive min første bog, var min mand og min redaktør. Alle andre rådede mig til at tie. De forudså hån og stening eller i mildeste fald tavshed og bortvendte rygge. En chef mente, at jeg ikke kunne fortsætte i mit job som journalist. Hun fik andet job inden udgivelsen, jeg fortsatte i min stilling, men hvorfor al den angst? Hvad var dog så grænseoverskridende i min debutbog, at det kunne have kostet mig mit job, min anseelse, min familie, vennerne? Og skete det?

Læs mere

Hvornår bliver Jesus egentlig født

Hvornår bliver Jesus egentlig født

Den fine svenske kristne ugeavis, Sändaren, lukker nu til nytår. Skynd jeg at læse med på www.sandaren.se/
Det er et tab for ytringsfriheden, fordi muligheden for at ytre sig endnu en gang bliver mindrer. Jeg har skrevet klummer i avisen i nogle år og læst den endnu længere. Jeg vil savne den.
Den sidste trkst har jeg lige afleveret. Den stiller et afgørende spørgsmål.

Læs mere

Læs videre