Påskens tårer renser

Skrevet af apr 2, 2018

IMG_0701E3AF9062-6227-45D0-BEBC-55AD7459739AIMG_0781

I påsken var jeg i Úbeda. Sad i sakristiet. Var i lyset.
Den ene time, den forhenværende kapellan i La Capilla de El Salvador, don Fernando, kunne holde til, at jeg besøgte ham på plejehjemmet Santa Teresa nær Linares, var en hel påske i sig selv.
Det var ellers hans plan, at hans sidste påske, som han som 89-årig mener, denne ville være, skulle tilbringes på balkonen i Úbeda med kig ned over Calle Real sammen med hans søster, Apolonia, der altid har boet med ham, og mig. Plus kaffe og de kager, han med sin sukkersyge ikke må spise, men nøder andre til at nyde.
Sådan gik det ikke. Apolonia faldt, brækkede benet, og de to er nu på rekonvalescensophold i nogle uger. Han kan knap gå med sin fejlopererede hofte, men han kan tale. Og hun med.
Andrea Pezzini, min bedste ven, og jeg sad skiftevis på hans og hendes seng ved siden af skiftevis hans og hendes lænestol, og vi talte om ikke at være bange for at dø, om at savne min søn, om deres glæde ved den gode mad, om hendes lykkefølelse ved at få sit tøj vasket og hans over at have godt læselys.
Vi græd lidt.
Lo meget.
Sådan er påsken. Tårerne renser blikket. Man ser, hvad der er vigtigt. At tage en gul kjole på og være på besøg hos de to var vigtigt. Det vigtigste.

Smukt var det også med påskeprocessionerne, der – som vist nok det eneste sted i Spanien – i Úbeda vandres kronologisk og kort tid før, begivenhederne fandt sted, så man kan forberedes.

IMG_0745IMG_0749Onsdag aften blev det dækkede bord til den hellige nadver båret ud af San Nicolas.

IMG_0774 Torsdag eftermiddag sov disciplene, mens Jesus bad i Getsemane have.

Skærtorsdag trompeterede romerne rundt med den pinte Jesus.

IMG_0785 IMG_0788 IMG_0791 IMG_0840

Sent torsdag aften blev han på korset båret ud fra munkenes kirke, San Miguel, i dyb stilhed byen igennem, inden han blev ledt hjem til midnat, som Langfredag begyndte.

IMG_0867IMG_0880IMG_0900