3. Sidder han oppe i himlen over Rold Skov

Skrevet af dec 3, 2019

 

3. december

“Jeg har været hjemme fra Spanien i en uge.
Hjemme i mit hvidkalkede husmandssted mellem markerne midt i Himmerland lige op ad Rold Skov. Danmarks største, er der nogen, der siger, tryg og sikker. Også denne almindelige decemberdag, hvor klokken er hen ad halv otte. Det er mørkt, råt og koldt som på alle andre våde, velkendte vintermorgener, hvor hundesnoren er taget af knagen, jakken lynet helt op, så familiens golden retriever, Linnea, og jeg kan komme ud på vores morgentur. Vi går samme vej, som vi plejer. Den blege musvåge, som bor ved lysningen i skovkanten, sejler skrigende væk højt oppe over os. Linnea reagerer end ikke; de kender hinanden. Hun snuser, render lidt i forvejen, frem og tilbage ude på marken.
Vi er helt alene, da lyset kommer fra oven.
Den fede og fyldige, gule lysstråle skyder sig ned fra himlen og rammer blødt men insisterende lige over mine øjenbryn og baner sig vej igennem pandebrasken og min opfattelse af verden og skubber til alt det, få forstår, og jeg ikke kan flygte fra, for det borer sig ind igennem panden lige bag mit eget hjem.
Det gør ikke ondt, da lyskeglen rammer massivt, varmer huden op og skubber hovedet bagud. Den gule strøm glider ned langs rygraden og ud ved halebenet og efterlader en bane af lys indeni. Svimmelheden vælter kroppen bagover, jeg er væk, vakler og vågner igen på knæene på den klamme jord. Linnea piber og stikker sin snude ind under min arm, puffer til mig, som om hun vil sige; kom nu op.
Jeg rejser mig. Er overvældet og glad og fyldes af en dyb lykkefølelse. Vi går hjem. Hun hopper op i kurven og får sine tre hundekiks. Jeg går ud i laden og starter bilen.

Hvordan kan jeg vide, hvad det er, når jeg ikke ved det?
Hvordan kan jeg vide, at det lys er Gud, når der ikke er nogen, der ved, om Gud er til?
Mit liv er bygget på viden, mit job, mit land. Alt hos os bygger på, at man stiller spørgsmål, leder efter bevis, får svar, lærer mere over tid, men nu ved jeg pludselig noget, jeg ikke vidste for en halv time siden og ikke kan bevise. I bilen på vej på arbejde genspiller jeg sekunderne langs kanten af skoven. De synes som kommende fra en løgnagtig amerikansk tv-prædikant, men hvis ikke, jeg tror på, hvad jeg selv erfarer, hvordan kan jeg så stole på andre, som jeg gør hver eneste dag på arbejde, hvor jeg interviewer folk og stoler på det, de siger?”

Uddrag fra “Jeg mødte Jesus – Bekendelser fra en modvillig troende”, 2015