19. Det handler om vilje. Og mod, måske

Skrevet af dec 19, 2019

 Marilynne Robinson: “Gilead”, Gyldendal

19. december

Som amerikanske Marilynne Robinson sagde i et interview til mig engang: ”Evnen til at tro har vi alle. Det handler om vilje. Og mod, måske. Tør jeg stå ved, at jeg er et tænkende væsen? Gør jeg det, må jeg jo også stå ved, at andre er det. At de også er menneskelige – på godt og ondt. Det er da ikke altid rart. Så hvis man går efter et feel good life, er det lettere at lukke i for troen.”
Hun er en af de mest anerkendte forfattere i USA og vesten med blandt andet romanen “Gilead” om præsten John Ames, der som døende skriver et brev til sin søn. Hun er også en teologisk debattør og foredragsholder, der – i et USA, hvor mange af de stærkt højreorienterede stemmer bruger biblen i deres argumentation – insisterer på, at troen ikke kan monopoliseres, og biblen ikke bruges som et fundamentalistisk regelsæt.
Troen skal ikke bruges til at finde færdige svar, mener hun, men hun kan ”på sin vis godt forstå”, at mange ønsker det. Når verden er så uoverskuelig, som den er nu, kan et fast tilhørssted, klare fjender og venner, regler og entydige forklaringer ”være med til at gøre det lidt mere begribeligt og give en følelse af kontrol i en verden, der kan synes kaotisk”, sagde hun og fortsatte: ”Men det vil være falskneri og en fattiggørelse af livet, uanset hvor rart det kan være på kort sigt”.
Troens rolle er en helt anden, mener hun, der er optimistisk. ”Flere og flere – forskere og mange andre – ved nu så meget, at de står der og ser ind i noget, de ikke ved, hvad er og dermed får respekt for, at verden er større, end vi kan begribe”, forklarede hun.”

Uddrag fra “Jeg mødte Jesus – Bekendelser fra en modvillig troende”, 2015